Skip links

Fizyoterapist Ne İş Yapar?

Dikkat: Bu yazı internette fizyoterapistlerin ne iş yaptığına dair okuduğunuz, izlediğiniz ve dinlediğiniz herhangi bir yazıdan farklı olacaktır.

Fizyoterapistler, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için hareketliliğinizi en iyi şekilde arttırmanıza yardımcı olan sağlık çalışanlarıdır. Türkiye gibi ülkelerde önce bir hekimin tanı koyması ve fizyoterapistle çalışması için hastayı yönlendirmesi gerekmektedir. Fizyoterapist ise hasta geldikten sonra tüm sürecin nasıl ilerleyeceği kararını verir, tedaviyi planlar ve yürütür. 

Fizyoterapistler herhangi bir dokuyu iyileştirmez ve böyle bir amaç gütmez. Vücut iyileştirir. Bazen cerrahi desteği ve nadiren de enjeksiyon desteğine ihtiyaç duyulabilir. Bunların kararını da ideal koşullarda ilgili hekim ile fizyoterapistin birlikte vermesi gerekir.

Fizyoterapistler ağrısız yaşam sunmaz. Hatta hiç kimse size ağrısız yaşam sunamaz. Ağrısızlık genetik bir bozukluktur ve nadir hastalık kategorisindedir. Ağrı hissetmeyen bu kişiler genellikle ergenlik dönemlerini tamamlayamadan hayata veda eder. Fakat, fizyoterapistler ağrınızı yönetmeniz için girişimsel olmayan yöntemlerle sizin vücudunuzda bulunan kaynakları kullanarak size yardımcı olmaya çalışır.

Fizyoterapistler her şeye rağmen sizin en iyi şekilde hareket etmenizi sağlamaya çalışan kişilerdir. Olmayacak sanılanı oldurmalarıyla bilinirler. Bunları yapabilmeleri için sizinle iş birliği içinde çalışmaları gerekir. 

Fizyoterapistler size bir şey yapmaz, size bir şey yaptırır. Size yol gösterir ve siz yaparsınız. Yapmanız için de yardımcı olur. Düştüğünüzde kaldırır. Üzüldüğünüzde güldürür. Dağıldığınızda toparlar.

Fizyoterapistler yolu sizinle birlikte yürür. Sizi zorlar. Size güçlük yaratır. Bir yerden sonra o yolu tek başınıza yürüyebilmeniz için sizi yetiştirir, size öğretir, size destek olur. Fizyoterapistler bu işi yapar. 

Hayır, fizyoterapistler psikolog değildir!

Hayır, fizyoterapistler yaşam koçu değildir!

Hayır, fizyoterapistler masör değildir!

Hayır, fizyoterapistler spor hocası değildir!

Fizyoterapistler sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için hareketliliğinizi en iyi şekilde arttırmanıza yardımcı olan sağlık çalışanlarıdır.

Fizyoterapistler bunu nasıl yapar?

Buraya kadar yazdıklarımı aklınızda bulundurarak devamını okuyabilir ve fizyoterapistle çalışırken ne beklemeniz gerektiğini görebilirsiniz. Bunları bulamıyorsanız muhtemelen doğru yerde ve/veya doğru kişiyle çalışmıyorsunuzdur. 

Fizyoterapiden Ne Beklemelisiniz?

İlk seanslarda fizyoterapistiniz sizi dikkatlice dinleyerek bol bol soru soracak ve değerlendirme yapacaktır. Soracağı soruları ve değerlendirmeleri anlaşılır dilde kategorize edecek olursak: 

  • Tanıma Soruları

İlk olarak, durumunuza özgü net ve doğrudan sorularla karşılaşacaksınız. Bu soruların ilk amacı ikinizin iş birliğinin verimli olup olmayacağı kararını vermektir. İkinci amacı ise durumunuzu anlamak ve tedavinin gidişatına yönelik ilk bakışı oluşturmaktır.

  • Sosyal Sorular

Fizyoterapistiniz çalışma ortamınız ve temponuz, ev ortamınız ve ailenizle ilgili sorular soracaktır. Ek olarak, boş zaman aktiviteleriniz, egzersiz ve spor alışkanlıklarınız, hobileriniz ve genel hareketlilik seviyenizle ilgili sorular da gelecektir. Bunların amacı özel hayatınızı öğrenmekten ziyade tedavi sürecinde ev programınızı oluştururken sizin rahatlıkla yapabileceğiniz düzeni size önermek ve hangi aktivitelere dönmek istediğinizi anlamaktır. 

  • Fiziksel Değerlendirme ve Testler

Mevcut şikayetlerinize uyacak şekilde aşağıdaki değerlendirmelerden bir veya birkaç tanesini size yapacaktır:

  • Kuvvet
    • Denge
    • Esneklik
    • Tansiyon
    • Nabız
    • Eklem Hareketleri
    • Koordinasyon
    • Dayanıklılık
    • Günlük Aktivite Değerlendirmesi
    • Yürüyüş
    • İşlevsel Hareketler
      • Oturma, Uzanma, Eğilme vb.
    • Sorun Yaşanan Diğer Hareketler

Değerlendirmeler bunlarla sınırlı değil ancak, genel bir fikir olması açısından yol gösterici olacaktır. Her fizyoterapist değerlendirme ve tedaviye farklı bakacaktır. Benim yaklaşımımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sorular ve değerlendirmelerle ilgili bilmeniz gereken en önemli şey bu sorulara verilen cevapların önemi ve neyde kullanılacağı. Fizyoterapistiniz alacağı cevaplarla fizyoterapi ve rehabilitasyon sürecinin hangi hedefle ilerleyeceğini belirleyecektir. Bu hedefler doğrultusunda bir tedavi planı ortaya çıkaracaktır. Çoğu durumda da fizyoterapistle ilk görüştüğünüz seansta tedavi planı hemen uygulanmaya başlayacaktır. 

Fizyoterapist Tedavide Ne Yapar?

Tedavide yapılacak uygulamalar, egzersizler ve ev programını tamamen sizin durumuna göre ve sadece sizin için özel oluşturulacaktır (eğer ki öyle yapılmıyorsa orayı terk etmenizi tavsiye ederim). Anlatımı basitleştirmek gerekirse temel amaç, günlük aktivitelerinizi rahatlıkla gerçekleştirmenizi sağlamaktır. Bunun için ağrı tedavisi, ödem, kas kuvveti ve dayanıklılığı, eklem hareket açıklığı, sinir sisteminin hareket kontrol özellikleri, duyu sisteminizin durumu gibi pek çok noktada neye ihtiyacınız varsa tedavide değinilecektir. Benim kullandığım tedavi yöntemlerini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.


Tedavi boyunca asla ama asla acı çekmek, istemediğiniz şeyleri yapmak ve bazı şeylere katlanmak zorunda değilsiniz. Hatta katlanmamalısınız. Herhangi bir uygulamayı veya egzersizi istemiyorsanız istemiyorsunuzdur. Daha ötesi yoktur. Bunu hiçbir zaman unutmayın.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon sürecinin en önemli kısımlarından bir tanesi eğitimdir. Mevcut ağrınızla ilgili, şikayetlerinizin olası kaynakları, alevlenme durumunda neler yapabileceğiniz, ev programınız ve şikayetlerinizi kontrol altına almayı ve taburculuktan sonra tekrar riskini azaltmayı sağlayacak neredeyse her detay size anlatılır. 

Gereği ve ihtiyacınız varsa özel ekipman ihtiyacınız ev, iş, araç düzenlemelerini de kapsayacak şekilde değerlendirilir. Bu ekipmanların içinde değnek, yürüteç, tekerlekli sandalye olabileceği gibi ortez, protez, tuvalet desteği ve tabanlık gibi özel ekipmanlar da bulunabilir.

Tedavinin başından taburculuğa kadarki süreç fizyoterapistiniz ve sizinle ortak alınan kararlar doğrultusunda ilerletilir. Fizyoterapist, süreçte güncellemeler yapacaktır. Tedavide yapılanlar haftalardır aynı devam ediyor ve durumunuzda iyileşme görmüyorsanız bunu mutlaka dile getirin. Tedavi süresince şikayetlerinizde (özellikle ağrıda) dalgalanmalar gözükebilir. Öyle durumlarda panik yapmadan fizyoterapistinize danışın. Her seans iyileşme görememeniz doğaldır. Bunun bir süreç olduğunu aklınızdan çıkartmayın. Ancak, programınız tekdüzeliğe dönüşmeye başlamışsa, bunun farkına varmanız ve hemen sebebini sormanız oldukça önemli.

Bana ulaşmak ve soru sormak için bu formu doldurabilirsiniz.

Beni Instagram’dan takip edebilirsiniz.