Yine yılın o zamanı… Yapraklar döküldü, günler kısaldı, hava buz gibi ve yurda kar yağmaya başladı. Kimi bundan büyük keyif alırken kimi de kumsallar ve parmak arası terliklerin hayalini kuruyor. Kış aylarında, boynunun, beyinin veya dizinin daha fazla ağrıdığını hisseden pek çok insan var. Eklemler daha katı hissettiriyor ve fiziksel işler daha zor geliyor. Kronik (ısrarcı) kas-iskelet ağrısı olan hastaların azımsanmayacak bir kısmı kötü havalarda kendini daha kötü hissediyor. Peki bu, sadece “öyle hissetmek” mi? Yoksa, kış aylarının gerçek anlamda ağrı deneyimini etkileyen özellikleri mi var?
Ağrı ve hava koşulları arasındaki ilişkiyi inceleyen pek çok bilimsel çalışma var ve bunların sonuçları çelişkili. Soğuk havalarda hissedilen ağrının arttığını gösteren çalışmalar olduğu gibi arada bir ilişki bulamayan çalışmalar da mevcut. Ancak, tüm çalışmalar hastaların kendi ağrılarıyla hava koşulları arasında bir ilişki olduğuna inandıklarını kabul ediyor. Bir yandan tüm iklim koşullarını uzun bir süre boyunca kayıt altına alırken, diğer yandan binlerce hastanın ağrısını takip etmek ve aradaki ilişkiyi incelemenin zorluğu yeterli bilimsel kanıtın oluşamamasının temel sebepleri arasında bulunuyor.
Soğuk havalarda nemin artması eklem ağrısını etkileyebilir.
Soğuk havalarda nemin artması eklem ağrısını arttırabiliyor.
Yapılan çalışmalardan bir tanesi, romatoid artritli hastalarda ağrı ile sıcaklık, bağıl nem veya atmosferik basınç arasında bir ilişki olmadığını söylerken, havanın osteoartriti (eklem romatizması) olan hastalar üzerindeki etkisini araştıran başka bir çalışma ise, daha yüksek nemin daha fazla eklem ağrısına neden olduğunu gösterdi. Özellikle de soğuk havalarda aradaki ilişkinin daha belirgin olduğunu ortaya koydu. Başka bir deyişle, soğuk havalarda nemin artması osteoartriti (eklem romatizması) olan hastalarda eklem ağrısını arttırabiliyor.
Kapsamlı bir çalışma, 15 ay boyunca 2658 hastanın günlük verilerini topladı. Çalışmanın sonucunda, yüksek bağıl nem ve rüzgar hızı ile düşük atmosferik basıncın uzun süreli ağrılı durumlarda ağrı şiddetinin artmasıyla ilişkili olduğu gösterildi. Bu ilişki en çok nem değişkenlerinde belirgindi. Sonuç olarak, hava durumuyla, özellikle nem değişimlerinde, hissedilen ağrıda da bir değişim söz konusu olabiliyor.
Hava durumu eklem ağrısını nasıl etkiliyor?
Sorulması gereken soru, bu ağrı deneyiminin nasıl etkilendiği olmalı. Muhtemel açıklamalar, kan basıncı ve akışkanlığındaki değişiklikler gibi fizyolojik değişikliklerden psikolojik değişikliklere kadar çeşitlilik göstermekte. Akıl sağlığının ve psikolojik durumun mevsimlerden etkilendiği ve psikolojinin kronik (ısrarcı) ağrıyı önemli ölçüde etkilediği göz önüne alındığında, hava durumu, kronik (ısrarcı) ağrısı olan hastaları tedavi ederken dikkate alınması gereken önemli bir faktör olabilir.
Hava durumu ile ağrı hissi arasında fizyolojik bir ilişki olmasa bile sadece hastanın inancının bu yönde oluşu ağrıyı etkilemek için tek başına yeterli olabilir. Hava durumunun etkisinin daha iyi anlaşılması, hastaların yaşamları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlayarak ‘ağrıyı öngörmelerine” olanak sağlayabilir.
Sonuç olarak, hava ve ağrı arasındaki ilişkiyi tam olarak anlamak ve anlatmak zordur, ancak bir ilişkinin varlığı göz ardı edilemez. Ağrınız kışın artıyorsa bile endişelenmeyin, yakında ilkbaharın çiçekleri kendilerini gösterecek ve güneş daha parlak doğacak.
Soğuk havada artan ağrılarla ilgili veya osteoartritle ilgili bana danışmak için bu formu doldurabilirsiniz.
Aynı zamanda, beni Instagram‘dan takip edebilirsiniz.